Politica de Securitate Nucleara a CNE Cernavoda are ca obiectiv general reducerea la minimum a riscurilor asociate expunerii la radiatii ionizante pentru personalul care desfasoara activitati profesionale, populatie si mediul inconjurator si este pusa in practica prin implementarea unui set de Principii de Securitate Nucleara, care stau la baza desfasurarii tuturor activitatilor din organizatie:
- Securitatea Nucleara are prioritate maxima, in fata oricaror cerinte legate de productie. Toate deciziile vor fi luate si implementate in conformitate cu aceasta declaratie.
- Principiul apararii in adancime va fi respectat.
- Personalul centralei va avea calificarea corespunzatoare activitatilor pe care le desfasoara.
- Responsabilitatile pentru securitatea nucleara a Centralei vor fi clar definite.
- Procedurile de exploatare vor fi respectate.
- Verificarea activitatilor va fi avuta permanent in vedere.
- La aparitia unor situatii neprevazute se impune consultarea specialistilor centralei in domeniul respectiv.
- Limitele operationale vor fi definite.
- Evenimentele semnificative vor fi investigate iar concluziile intelese si implementate.
- Atitudinea interogativa va fi incurajata.
- Politicile si Principiile de Exploatare nu vor fi incalcate.
- Se va stabili un set de standarde de securitate nucleara in functie de care se vor evalua performantele de securitate ale CNE Cernavoda.
- Centrala se va conforma tuturor cerintelor de securitate nucleara si va clarifica cu CNCAN orice interpretari ale acestora care par a nu fii benefice pentru sanatatea si securitatea nucleara a populatiei sau a angajatilor.
- Personalul de conducere de la cel mai inalt nivel demonstreaza angajament pentru securitatea nucleara printr-o atentie continua la procesele care au implicatii de securitate nucleara.
- Personalul de conducere se asigura de faptul ca angajatii isi insusesc si respecta principiile si practicile stabilite si ii motiveaza pe acestia prin atitudinea si exemplul personal.
Activitatile Departamentului de Securitate Nucleara, Autorizari si Imbunatatire Performante
Acest Departament realizeaza activitatile legate de realimentarea cu combustibil a reactorului, monitorizarea neutronica si termohidraulica a zonei active, performanta combustibilului nuclear, analizele deterministice de securitate nucleara, autorizare, programe de imbunatatire performante. Departamentul este condus de Inginerul Sef Securitate Nucleara, Autorizari si Imbunatatire Performante si cuprinde patru servicii, ale caror principale activitati sunt descrise in continuare:
Serviciul de Fizica Reactorilor
In cadrul serviciului Fizica Reactorilor se desfasoara urmatoarele activitati principale:
- Calcule de zona activa/managementul combustibilului nuclear pentru realimentarea reactorului
- Monitorizarea neutronică si termohidraulica a zonei active
- Performanta combustibilului nuclear
- Controlul de garantii nucleare
- Analiza ROP (Reactor Overpower Trip Setpoint)
Scopul acestor activitati este de a se mentine operarea reactorului in limitele proiectate si in cadrul ipotezelor luate in considerare in analizele de securitate.
Totodata se urmareste gestiunea combustibilului nuclear, incluzand un grafic de incarcare, mentinerea unei istorii a gradului de ardere, a puterii pe canal si pe fascicul conform unor rutine prestabilite.
Serviciul de Autorizari si Fiabilitate
Grupul de Autorizari asigura legatura cu CNCAN pentru toate subiectele legate de securitatea nucleara si de autorizarea centralei nucleare. Conformitatea cu cerintele de autorizare este mentinuta prin analiza si rezolvarea tuturor cerintelor si conditionarilor CNCAN din autorizatiile de exploatare sau din documentatia baza de autorizare, descrisa in Raportul de Securitate Nucleara.
Interfata cu CNCAN pentru a facilita comunicarea si rezolvarea mai eficienta a subiectelor legate de autorizarea de securitate nucleara a instalatiilor de pe amplasamentul CNE Cernavoda face parte, de asemenea, din responsabilitatea acestui grup.
Acest grup reprezinta totodata autoritatea pentru mentinerea bazelor si continutului Politicilor si Principiilor de Operare si stabileste si urmareste mentinerea cerintelor operationale si de securitate nucleara asociate acestora.
Grupul furnizeaza suport pentru revizuirea din punctul de vedere al securitatii nucleare a modificarilor de proiect, manualelor de exploatare, procedurilor de operare in caz de accident si a altor documente de operare aplicabile activitatilor de testare si intretinere.
Grupul obtine aprobarea CNCAN pentru modificarile aduse proiectului centralei nucleare, coordoneaza elaborarea si revizuirea periodica a Raportului de Securitate Nucleara si coordoneaza activitatile Programului de Revizuire Periodica a Securitatii Nucleare pentru instalatiile nucleare de la CNE Cernavoda.
Grupul de Fiabilitate elaboreaza si actualizeaza analizele probabilistice de securitate nucleara, conform normelor de securitate nucleara emise de CNCAN. Aceste analize sunt folosite operativ in planificarea si realizarea activitatilor de testare si intretinere pentru a reduce la minimum riscul de accident nuclear.
Serviciul Imbunatatire Performante
In cadrul Serviciului Imbunatatire Performante se desfasoara activitati legate de cultura de securitate nucleara, experienta de exploatare, performanta umana, autoevaluare, procesare actiuni corective si preventive.
Pentru buna desfasurare a acestor activitati de baza, sunt desfasurate o serie de alte activitati cum sunt: analiza de evenimente (procesarea rapoartelor de conditie anormala), analize de tendinta integrate, pregatire asigurata personalului din centrala pentru activitati specifice de experienta de exploatare si performanta umana, coordonare activitati evaluare externa, coordonare activitati imbunatatire performanta.
O componenta importanta in activitatea serviciului este diseminarea experientei de exploatare interne si externe, in cadrul serviciului desfasurându-se programul de schimb de informatii cu organizatiile externe (COG, WANO).
Serviciul de Analize de Securitate Nucleara
Grupul evalueaza impactul asupra securitatii nucleare a degradarii conditiilor/parametrilor din Centrala datorata fenomenelor de imbatranire, precum si actualizarea rezultatelor analizelor de securitate din Raportul de Final de Securitate.
In cadrul serviciului de Analize de Securitate Nucleara se desfasoara urmatoarele activitati principale:
- Efectuarea de Analize de Securitate nucleara/Calcule de zona activa
- Efectuarea de Analize termohidraulice de securitate nucleară
- Efectuarea de Analize de combustibil/canalele de combustibil
- Analiza comportarii Anvelopei
- Efectuarea de calcul de doze pe/in afara amplasamentului
In conformitate cu prevederile Legii 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata in iunie 2006, modificata si completata prin Legea 63/2018, pentru functionarea unei instalatii nucleare este necesara autorizatie eliberata din partea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).
In prezent, CNE Cernavoda Unitatea 1 functioneaza in baza Autorizatiei de Functionare si Intretinere nr. SNN U1 01/ 2023, valabila pana la data de 30. 04. 2061, iar Unitatea 2 functioneaza in baza Autorizatiei pentru exploatarea Unitatii 2 nr. SNN CNE Cernavoda U2 – 01/2020, care este valabila pana la 07.12.2030.
Exploatarea si intretinerea celor 13 module ale Depozitului Intermediar de Combustibil Ars de pe amplasamentul CNE Cernavoda se realizeaza in baza Autorizatiei eliberata de CNCAN nr. SNN DICA -08/2022, cu valabilitate pana la 15.07.2053.
Programele de schimb de informatii legate de experienta de exploatare
Schimbul de informatii intre membrii organizatiilor internationale din domeniul nuclear serveste pentru promovarea excelentei in atingerea obiectivelor de securitate, fiabilitate si productie ale centralelor membre, cat si suportul tehnic si organizatoric.
Organizatii internationale la care Societatea Nationala „Nuclearelectrica” SA este afiliata:
Institute of Nuclear Power Operations
INPO este o organizatie non-profit, cu sediul in Atlanta – SUA, care si-a mentinut aceeasi misiune fundamentala de cand a fost infiintata in 1979: „De a promova cele mai inalte niveluri de siguranta si fiabilitate – de a promova excelenta – in operarea centralelor nucleare comerciale.”
INPO a fost infiintata ca raspuns la accidentul de la centrala nucleara Three Mile Island – SUA. Viziunea INPO este „Stabilirea unui standard global in domeniul securitatii nucleare.
Cerem EXCELENTA de la noi insine si asteptam acelasi lucru si de la altii.” Viziunea reflecta in mod clar ca securitatea nucleara ramane o prioritate de top a Institutului si a membrilor sai. INPO depinde de sprijinul membrilor si participantilor sai, precum si de cooperarea cu alte organizatii din industrie pentru a-si realiza misiunea. Desi unele activitati si initiative ale acestor organizatii converg cu cele ale INPO, Institutul isi mentine independenta in raport cu orice membru sau organizatie suport.
CANDU Owners Group
CANDU Owners Group (COG) reprezinta o organizatie la care sunt afiliati operatorii centralelor CANDU. Membrii acestei organizatii sunt societatile care detin in exploatare sau constructie centrale de tip CANDU, precum si furnizori de servicii si organizatii de proiectare (AECL) care participa in cadrul anumitor programe.
Misiunea COG este de a furniza un cadru pentru cooperare, asistenta mutuala si schimb de informatii in scopul unei dezvoltari sustinute si progreselor in operarea si intretinerea centralelor CANDU.
Viziunea acestei organizatii este de a fi recunoscuta drept un lider in identificarea si rezolvarea oricaror aspecte tehnologice legate de proiectul CANDU prin colaborarea membrilor, si de a reprezenta sursa primara preferitoare la informatiile relevante pentru exploatarea si performantele centralelor CANDU.
Programele principale ale COG sunt legate de schimbul de informatii de experienta de exploatare, suport tehnic si cercetare pentru centralelor membre.
World Association of Nuclear Operators
WANO este o organizatie internationala a operatorilor de centrale nucleare din toate filierele de centrale nucleare, care s-a constituit ca raspuns la accidentul de la Cernobyl. WANO este o organizatie non-profit independenta sustinuta de membrii sai care functioneaza in cadrul a patru centre regionale – Atanta, Paris, Tokio si Moscova, avand un centru de coordonare la Londra.
Programele WANO promoveaza cele mai inalte standarde de securitate si fiabilitate in operarea centralelor nucleare. Prin intermediul WANO, centralele nucleare, atat individual cat si in mod colectiv, isi imbunatatesc continuu calitatea in operare prin aderarea la misiunea WANO „de a maximiza securitatea nucleara si fiabilitatea in operarea centralelor nucleare prin schimbul de informatii si incurajarea comunicarii, comparatiei si emulatiei intre membrii sai „.
Programele WANO se desfasoara in domeniul schimbului de informatii, indicatorilor de performanta, si suport tehnic pentru membri. WANO organizeaza si desfasoara vizite colegiale la toate centralele membre pentru evaluarea globala a activitatii acestora.